Wooley House nears completion

01 December 2019

Wooley House nears completion

Wooley House, a private residence in Northumberland, is nearing completion. The Napper-designed project uses traditional materials and forms in keeping with its rural location; sandstone and slate are used in a contemporary manner and define each of the two intersecting wings which make up the cruciform plan, whilst also responding to the steep slope which falls south to north across the site.

The wing fronting the existing road is constructed in stone, is more traditional in scale and runs parallel to the slope. The second wing traverses the slope and incorporates a semi-basement level to the rear with a raised terrace over; the wing is wrapped in vertical slate cladding with the north and south elevations fully glazed to maximise the views and natural light. Internally, the sense of space is enhanced by incorporating double-height voids creating vertical connections between floors.